Ouderen kwetsbaar in crisis? Ze leren ons juist hoe ermee om te gaan

Plotseling was daar de crisis. Niemand had ervaring met de strenge maatregelen en het opnieuw invullen van het dagelijks leven. Niemand? Er ís een groep van wie we in deze tijd kunnen leren: ouderen. Hoewel 70-plussers vaak gezien worden als kwetsbaar, kunnen we hen juist zien als inspiratiebron en veel van hen leren. Want hoewel zij bij het ouder worden geconfronteerd worden met beperkingen, scoren ze verrassend hoog op kwaliteit van leven.

Keuzestress
We moesten kiezen: alleen met het openbaar vervoer reizen als dat strikt noodzakelijk is, slechts enkele vrienden ontmoeten. Velen werden overvallen door de restricties, maar ouderen waren al gewend daarmee om te gaan. Door afgenomen energie of mobiliteit worden zij continu gedwongen keuzes te maken. Daardoor richten ze zich op de meest waardevolle zaken in het leven, dat blijkt hen gelukkig te maken. Vroeg in de crisis overleed mijn opa. Alleen naaste familieleden waren op zijn begrafenis. Na de teleurstelling omarmden we de situatie. Het werd intiemer dan een volle kerkdienst geweest zou zijn. We konden ons richten op wat echt belangrijk was.

Alternatieve strategieën
Voor wat voorheen volkomen normaal was, moesten we ineens nieuwe manieren vinden. Skype-bijeenkomsten, desinfectieroutines. Juist ouderen zijn altijd al creatief. Door hun beperkingen hebben ze geleerd de juiste doelen te kiezen en hun mogelijkheden in te schatten. Als dat niet vanzelf gaat, blijken ze beter dan jongeren in alternatieve strategieën. Zelf had ik de crisis nodig om mijn sportschool gedag te zeggen en een fanatiek hardloper te worden. Mijn oma paste zich gemakkelijker aan, bijvoorbeeld door voor haar kerkdienst in te tunen op de smart-tv. Dat had ze geleerd omdat ze toch al niet altijd fysiek naar de kerk kwam.

Controle durven loslaten
We moesten de controle loslaten. Het was onzeker wanneer de maatregelen versoepeld zouden worden en of we nog wel op vakantie konden. Door hun levenservaring zijn ouderen hier beter in. Bij het Nationaal Ouderenfonds ondervroegen we gedurende de crisis 55-plussers. De oudste groep bleek minder mentaal geraakt dan de jongere ouderen, die zich eenzamer voelden. Hoe ouder, hoe beter men weet dat het leven niet maakbaar is.

Ouderen leren ons dat we niet gelukkig worden van de angst om niks willen missen. Wel door ons, soms op een andere manier dan gewend, te richten op de echt betekenisvolle zaken in het leven.

2360 replies

Comments are closed.