Plotseling was daar de crisis. Niemand had ervaring met de strenge maatregelen en het opnieuw invullen van het dagelijks leven. Niemand? Er ís een groep van wie we in deze tijd kunnen leren: ouderen. Hoewel 70-plussers vaak gezien worden als kwetsbaar, kunnen we hen juist zien als inspiratiebron en veel van hen leren. Want hoewel zij bij het ouder worden geconfronteerd worden met beperkingen, scoren ze verrassend hoog op kwaliteit van leven.

Keuzestress
We moesten kiezen: alleen met het openbaar vervoer reizen als dat strikt noodzakelijk is, slechts enkele vrienden ontmoeten. Velen werden overvallen door de restricties, maar ouderen waren al gewend daarmee om te gaan. Door afgenomen energie of mobiliteit worden zij continu gedwongen keuzes te maken. Daardoor richten ze zich op de meest waardevolle zaken in het leven, dat blijkt hen gelukkig te maken. Vroeg in de crisis overleed mijn opa. Alleen naaste familieleden waren op zijn begrafenis. Na de teleurstelling omarmden we de situatie. Het werd intiemer dan een volle kerkdienst geweest zou zijn. We konden ons richten op wat echt belangrijk was.

Alternatieve strategieën
Voor wat voorheen volkomen normaal was, moesten we ineens nieuwe manieren vinden. Skype-bijeenkomsten, desinfectieroutines. Juist ouderen zijn altijd al creatief. Door hun beperkingen hebben ze geleerd de juiste doelen te kiezen en hun mogelijkheden in te schatten. Als dat niet vanzelf gaat, blijken ze beter dan jongeren in alternatieve strategieën. Zelf had ik de crisis nodig om mijn sportschool gedag te zeggen en een fanatiek hardloper te worden. Mijn oma paste zich gemakkelijker aan, bijvoorbeeld door voor haar kerkdienst in te tunen op de smart-tv. Dat had ze geleerd omdat ze toch al niet altijd fysiek naar de kerk kwam.

Controle durven loslaten
We moesten de controle loslaten. Het was onzeker wanneer de maatregelen versoepeld zouden worden en of we nog wel op vakantie konden. Door hun levenservaring zijn ouderen hier beter in. Bij het Nationaal Ouderenfonds ondervroegen we gedurende de crisis 55-plussers. De oudste groep bleek minder mentaal geraakt dan de jongere ouderen, die zich eenzamer voelden. Hoe ouder, hoe beter men weet dat het leven niet maakbaar is.

Ouderen leren ons dat we niet gelukkig worden van de angst om niks willen missen. Wel door ons, soms op een andere manier dan gewend, te richten op de echt betekenisvolle zaken in het leven.

9 replies
 1. Twicsy says:

  Hello colleagues, its wonderful article on the topic of tutoringand entirely defined, keep
  it up all the time.

 2. Private Universities in Ammanuniversities in jordan says:

  Amman Arab university circles is a Jordanian school institute of well along
  education, located upon Jordan Street, Mubis-Amman. Amman Arab academe
  (AAU) was founded in 1997 below the difficult Education Council No.

  (1476) on 24/11/1997 as a non-profit private academic world
  specialized in graduate studies below the broadcast Amman Arab university
  circles for Graduate Studies, and thereby became the
  first the academy in Jordan that offers graduate programs leading to Master’s Degrees, and Doctoral
  Degrees. on 30/9/1998 the forward-looking Education Council gave take over for the university to begin full of life taking into account
  the firm No. (1625). Academic operation started
  in the start of the Second Semester of the academic year 1999/2000.
  One of Jordanian Private Universites

 3. deposit sbobet88 says:

  Thanks for any other informative website. Where else may I am
  getting that type of info written in such a perfect approach?
  I’ve a mission that I am simply now working on, and I’ve been on the glance
  out for such information.

 4. Chu says:

  Hi there, its pleasant post about media print, we all
  know media is a gresat source of facts.

  my web-site cpc certification [Chu]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.