Manager met een missie in corona tijd

Een terugblik op mijn eerste maand als teamleider

Een maand geleden startte ik als Team Manager Innovatie & Digitalisering bij het Nationaal Ouderenfonds. Ik leid een team dat bestaat uit vijf vaste innovators en een flexibele schil van vier collega’s. Een nieuwe job – op een vertrouwde plek.

Mijn missie? Alle ouderen digitaal vaardig en bekend met de tools die hen kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Hoe gaan we daaraan werken?

Allereerst door onze bijdrage aan acht (Europese) innovatie- en ontwikkelprojecten; het onderzoeken van maatschappelijke thema’s met ons Ouderenpanel (N=1500); het monitoren van impact van de diensten van het Ouderenfonds én het ontwikkelen van innovatieve ideeën.

Daarnaast door het daadwerkelijk implementeren van ideeën en tools die we de ontwikkelen. We doen dit altijd met ouderen samen. Toch hebben veel innovaties nog een zetje nodig. Het komende jaar onderzoek ik met mijn team hoe we deze stap als organisatie gaan zetten.

Een maand op weg dus. Ik deel graag mijn belangrijkste lessons learned:

🙏🏻  Technologie is onmisbaar bij rouw in tijd van corona. Met een Internationaal team ontwikkelen we in het project LEAVES een digitale tool die ouderen ondersteunt die hun partner verloren. Digitaal rouwen. Hoe waardevol technologie kan zijn bij verlies, bleek helaas al snel toen mijn eigen opa overleed. Wat ben ik trots op mijn oma (83) die met haar tablet en smartphone steun vindt in deze moeilijke tijd. ❤️ 

💡 Creativiteit in corona tijd. Als ze de meerwaarde van technologie inzien, leren ouderen graag iets nieuws. Dezelfde oma leerde haar smart TV bedienen om via Youtube de kerkdienst te volgen; mijn bovenbuurvrouw (86) ging online bridgen; een andere buurvrouw (79) bezoekt haar afspraken met de fysiotherapeut – inclusief oefeningen, nu online.

👵🏼 Scheer niet alle ouderen over één kam. Iedere oudere heeft een eigen verhaal en dat vertellen ze je graag zèlf. Dat bleek uit onderzoek met ons razendsnel opgezette corona panel (N=515). Nog een learning: in crisistijd kunnen dingen ineens hèel snel.

🔍 Onderzoek doen in corona tijd is dubbel leerzaam. Voor verschillende projecten stonden co-creatie sessies met ouderen op de planning. Wat zijn we ineens creatief. Interviews door de telefoon, via e-mail, digitale post-its plakken in een online brainstorm room. Zo leren we dòor het gebruik van technologie óver het gebruik van technologie.

👩🏼‍💻 Uitdagingen met technologie op àlle leeftijden Naast de paar ouderen die ik in de afgelopen maand op weg hielp, waren het vooral collega’s die bij mij aanklopten. Skype? Zoom? Binnen of buiten de cloud? We leren meer dan ooit dat technologie niet altijd makkelijk is, maar de moeite waard en uiteindelijk onmisbaar. Een eerste eye-opener als we ook ouderen hiervan willen overtuigen.

Ik zie ernaar uit om aan de slag te gaan en ouderen te verrassen met de mogelijkheden van technologie om hun dagelijks leven te verrijken, ook als de corona crisis weer is gaan liggen.

Samenwerken met ons team Innovatie & Digitalisering om ouderen klaar te stomen voor de toekomst? Ik zie uit naar uw ideeën!

2066 replies

Comments are closed.