Haal herinneringen op en draag bij aan ons onderzoek

Veel mensen halen herinneringen op als ze ouder worden. Dat is erg waardevol; het helpt om de mooie verhalen niet te vergeten, het kan u helpen uw leven beter te begrijpen en het kan bijdragen aan het verwerken van ervaringen uit het verleden.

Het delen van herinneringen met anderen geeft bovendien een gevoel van verbondenheid. Toch is er maar weinig  bekend over hoe men herinneringen ophaalt.

Het Ouderenfonds en de Vrije Universiteit Amsterdam doen in het MI-Tale onderzoek naar de manier waarop mensen herinneringen ophalen als zij ouder worden. We zijn benieuwd naar waarom en hoe zij dat doen. Bent u 75+-, woont u zelfstandig en bent u dit voorjaar beschikbaar? Dan nodigen we u uit om mee te doen.

Hoe ziet uw deelname eruit?
– Eind maart/begin april komen we bij u langs voor een kennismaking en gaan we met u in gesprek over uw motivaties om herinneringen op te halen. Dit bezoek duurt ongeveer een uur.
– U krijgt een dagboekje om drie weken bij te houden wanneer en op welke manier u herinneringen ophaalt.
– Na drie weken praten we met u verder over de manieren waarop u herinneringen ophaalt.

Uw deelname is vrijwillig. Alles wat u vertelt is vertrouwelijk. De onderzoeker zorgt dat niemand anders kan herkennen dat u aan het onderzoek hebt deelgenomen of welke informatie van u afkomstig is.

Hebt u de smaak te pakken?
Wanneer u tijdens het onderzoek enthousiast raakt over het ophalen van herinneringen, willen we u uitnodigen nog een maand langer mee te doen. U ontvangt dan bij ons tweede bezoek de nieuwe MI-Tale app om uit te proberen. We komen daarna nog eens langs om u te vragen naar uw ervaringen.

 

De MI-Tale app

De MI-Tale app helpt u bij het ophalen van herinneringen! De app bevat foto- en videomateriaal uit de jaren ’40 en ’50 en biedt tevens de mogelijkheid om eigen beelden toe te voegen en te delen. Bijvoorbeeld met broers of zussen, met wie u samen opgroeide, of (klein) kinderen, die geïnteresseerd zijn in vroeger maar het moeilijk vinden geschikte vragen te stellen.

Roept deze foto al direct herinneringen bij u op?
Dan is de app wellicht iets voor u! We zijn op zoek naar 75+’ers die de app minimaal een maand willen uitproberen en ons zo willen helpen deze verder te ontwikkelen.

Het Ouderenfonds ontwikkelde de app in de afgelopen jaren samen met partners en is benieuwd naar uw mening als gebruiker. Uw deelname is geheel vrijblijvend en wij hebben daarmee geen commerciële belangen.

 

Waarom zou u meedoen?
– U draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek, dat direct in de praktijk wordt toegepast.
– U krijgt de kans om als een van de eersten de MI-Tale app te gebruiken.
– Bij deelname aan beide onderdelen, ontvangt u als dank een verrassingspakketje met o.a. een VVV-bon.

Hebt u interesse? Dat is heel fijn! Neemt u contact op met de projectleider, Marije Blok, om verdere afspraken te maken. Dat kan per e-mail (m.blok@ouderenfonds.nl) of telefoon (06-29480202). Doet u dat ook gerust wanneer u nog vragen hebt.

 

              

39 replies

Comments are closed.